Sivut

07 lokakuuta 2014

Asusteena värioksennus

KyJy 1/20, kiirehän tässä tulee :-)





Ohjeita siellä ja täällä, hienoja housuja, mutta - kuka näitä nyt oikeasti (kehtaa) käyttää ja miten? Kunnes: pääsiäinen Alpeilla lumilaudan päällä tuotti ahaa-elämyksiä. Oli jo niin lämpimät ilmat, että käytössä oli kesämallin lasketteluhousut eli siis tuulihousut. Katu-uskottavana lautailijana on kuitenkin istuttava siellä hangessa ja lopputuloksena on jääpaloina hytisevät kinkut.

Tähän olisi hyvä nuhrata kaikki kummallisen väriset lankakätköt korien ja pussukoiden pohjalta. Innoittajana ja toisena esikuvana ohjeelle toimi Nätti rätti -blogin Kukkaketo-villashortsit. Oli muuten vaikea löytää ohjetta aikuisille tarkoitettuihin villahousuihin, kunnes muistin, että peräti omasta kirjahyllystä löytyy Sanna Vatasen Neulo. Virkkaa. Kirjo. Jämälangasta! -kirja, jossa on kuin onkin ohje lähes samanvahvuiselle langallekin.

Vatasen kirjan ohjeilla olisi pitänyt tehdä pöksyt neljänä kappaleena - aivan liikaa pääteltävää ja saumoja laiskuri-Sirkukselle. Nätin rätin ohjeessa oli paremmin ajatusta, mutta halusin poikkiraitoja, enkä pystyraitoja. Lopputuloksena yhdistelmä näitä kahta ja sumeaa luottamusta Novitan sivuilla annettuihin neuletiheyksiin. Mallitilkuthan nyt on ihan amatööreille. Krhm. Ohjetta siis pukkaa kuvien alapuolella!



Päntsit kuvattu autenttisessa ympäristössä aluskerraston kera. Ja ah, miten hienosti yhteensopiva kerrastopaita löytyikään kaapista!




Malli: Sirkuksen villashortsit
Koko: M
Lanka: 7 veljestä ja muita saman vahvuisia
Puikot: 3mm sukkapuikot (pyöröpuikot olis olleet kätevämmät!)

Luo 100 silmukkaa. Tämä 100 silmukkaa on siis yhtä suuri kuin reitesi ympärysmitta. Neulo 24krs tai 7-8cm sileää neuletta tai ainaoikeinneuletta, kummasta pinnasta pidät enemmän. Neulo koko työ samaa pintaa.

Aloita kavennukset, kavenna joka toinen kerros, etureunassa 4-2-1-1-1-1 ja takareunassa 5-2-2-1-1-1-1-1. Tarkoittaen siis, että ensimmäisellä kavennuskerroksella kavenna etureunasta 4s ja takareunasta 5s. Neulo yksi kerros välissä, kavenna seuraavalla kerroksella edestä 2 ja takaa 2 jne.

Kun olet saanut kavennukset tehtyä, neulo 36krs tai kunnes ensimmäisestä kavennuskerroksesta on 15cm matkaa. Puikoilla pitäisi nyt olla 76 silmukkaa.

Neulo vielä takareunaan. Käännä työ ja neulo, kunnes jäljellä on 46s (eli 3/5 koko silmukkamäärästä), käännä työ ja neulo loppuun. Käännä työ ja neulo, kunnes jäljellä on 56 silmukkaa (eli 3/4 kokonaismäärästä), käännä työ ja neulo loppuun takareunaan. Neulo vielä koko kerros, kaikki 76 silmukkaa ja päättele.

Neulo toinen kappale peilikuvana.

Pingota ja höyrytä kappaleet muotoonsa. Ompele käsin (tai ompelukoneella) ensin kappaleiden etuhaarasaumat ja takahaarasaumat yhteen ja sen jälkeen sisäreisin väliin jäävät 8cm pitkät lahkeen sisäsaumat. Opeteltavaa jäi vielä saumojen teossa, kuten kuvistakin voi huomata. Olisi ehkä voinut siistiä saumat vielä ns. virkkaamalla ketjusilmukoita niiden päälle, mutta tykkäsin mahdollisimman yksinkertaisesta pinnasta, joten saavat toistaiseksi jäädä tuon näköisiksi. Korjaan, jos joskus tekeminen loppuu kesken ;-)

Yritin laittaa ohjeeseen myös mittasuhteita ja mittoja, että olisi helpompi muokata ohjetta myös muille langoille ja neuletiheyksille. Aloitussilmukoiden määrä on ainoa, mikä tarvitsee siis osata arvata. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti